Czynniki ryzyka

Znanych jest wiele czynników zwiększonego ryzyka zachorowania na raka żołądka.

Niektóre z nich możemy sami kontrolować. Przykładowo, od naszych decyzji zależy dieta i styl życia, które niewątpliwie odgrywają rolę w ryzyku zachorowania na raka żołądka. Dieta bogata w produkty nadmiernie słone, wędzone lub marynowane, oraz używanie tytoniu i picie dużej ilości alkoholu zwiększają ryzyko zachorowania. Inne znane czynniki ryzyka to otyłość i ekspozycja zawodowa na niektóre substancje np. w stolarstwie, rolnictwie, górnictwie czy przemyśle metalurgicznym.

Czynniki ryzyka, na które nie mamy dużego wpływu i których nie możesz kontrolować to między innymi:

  • infekcja bakterią Helicobacter pylori, wywołującą przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka
  • zachorowania na raka żołądka w rodzinie
  • przynależność etniczna (częściej chorują osoby pochodzenia azjatyckiego, wschodnioeuropejskiego oraz południowoamerykańskiego)
  • grupa krwi A
  • współwystępowanie chorób takich jak niedokrwistość złośliwa (Addisona-Biermera),
  • choroby dziedziczne zwiększające ryzyko to:
    – rodzinna polipowatość gruczolakowata
    – dziedziczny rozlany rak żołądka
    – zespół Peutza-Jeghersa
    – dziedziczny rak jelita grubego niezwiązany z polipowatością, zwany także zespołem Lyncha
    -mutacje w niektórych genach, takich jak BRCA1, BRCA2 lub CDH1